16. marca je PGA sekcija za ženski golf skupaj z gospodom Vilijem Kernom, master clubfitterjem, organizirala letošnje drugo predavanje za dame – predavanje o clubfittingu oz. umerjanju palic. Namenjeno je bilo vsem golfistkam, tako začetnicam kot tudi izkušenim igralkam, dogodka pa se je udeležilo 17 igralk.

O umerjanju palic pri nas ne vemo veliko, čeprav statistike kažejo, da več kot 90% golfistov igra z neprimernimi palicami. In kljub nakupu vrhunskih palic znanih proizvajalcev največkrat le-te ne ustrezajo našim lastnostim.

Vili Kern je uvrščen na seznam stotih najboljših umerjevalcev palic na svetu, s strani ameriškega podjetja KZG (vodilni izdelovalec profesionalnih komponent za palice) pa je bil imenovan za umerjevalca leta 2014.

Ko se je Vili začel ukvarjati z golfom, ga je ljubezen do igre in radovednost, kako palice narediti boljše, gnala na različna tovrstna mednarodna izobraževanja. Kmalu je po nakupu najboljše opreme uredil svoj prostor za umerjanje in laboratorij za izdelavo palic.

V letih svojega dela se lahko pohvali z odličnimi rezultati - navedel nam je namreč kar nekaj primerov, ko je s svojim znanjem in izkušnjami na področju clubfittinga pripomogel k bistveno boljši igri mnogih profesionalnih in amaterskih igralcev in igralk.

Na predavanju smo izvedele mite o palicah, kakšna je sestava palice oz. golfskega seta in kako golfske palice sploh delujejo. Razložena nam je bila pomembnost igranja s primernimi palicami in vpliv palic na dolžino in natančnost udarca.

Ko golfist pride do umerjevalca, le-ta najprej opravi z njim nekakšen intervju in premeri igralčeve palice. S tem ugotovi, ali mu palice sploh ustrezajo ali ne. S pomočjo monitorja analizira njegov zamah in potem sestavi kombinacijo, ki bo izboljšala njegovo igro. Vendar pa to še zdaleč ni vse. Delo umerjevalca je izredno natančno in zahtevno, saj so potrebne ure in ure testiranj in analiz.

Veseli smo, da Vili ostaja v Sloveniji, čeprav ga kot vrhunskega clubfitterja vabijo v različne golfske države. Do boljše igre je pomagal že mnogim igralcem in igralkam golfa, v vrsto za umerjanje pa so se po tokratnem predavanju postavile tudi skoraj vse golfistke.


Povezave
• Več novic