Slovenija doslej ni imela ne igralca golfa ne igrišča v svetovnem vrhu. In vendar je prodrla na svetovni zemljevid golfa na področju, ki je celo med domačimi golfisti dokaj neznano: z umerjanjem palic.

Zasluga za to gre izključno predanosti in znanju 48-letnega strojnega inženirja Viljema Kerna iz Hrpelj pri Kozini, iskalca in razvijalca na področju svoje strasti, golfa. Kot strokovnjak za umerjanje palic je uvrščen na seznam sto najboljših umerjevalcev palic na svetu, vodilni izdelovalec profesionalnih komponent za palice, podjetje KZG s sedežem v ZDA, pa ga je imenoval za umerjevalca leta 2014. Nepredstavljiv uspeh za Slovenca, za vso Slovenijo, če pomislimo, da je samo v ZDA 29 milijonov igralcev golfa, na svetu pa več kot 60 milijonov.

Od strojnega inženirja do svetovnega vrha na področju, o katerem marsikateri Slovenec še nikoli ni slišal …? Kako je to šlo?

Po naravi sem raziskovalec. Dobra in slaba stran raziskovalnega značaja je perfekcionizem: nikoli ne odneha, dosežek nikoli ni dovolj dober, zmeraj išče bolje. Raziskovalci si ne prizanašajo. V tem je tudi čar: iskanje boljšega udarca, boljšega orodja je neizčrpen motiv. Začelo se je z nezadovoljstvom s palicami za golf in radovednostjo, kako bi naredil boljše. Nadaljevalo z izobraževanjem in mednarodno uveljavitvijo. Na začetku sem v tretji izmeni svojega podjetja izdeloval palice in pridobival izkušnje. Nabavil sem najboljšo laboratorijsko opremo na trgu in uredil prostor za umerjanje (zajemaje podatkov in testiranje) in laboratorij za izdelavo palic.

O umerjanju palic za golf pa se pri nas res malo ve. Po ameriških statističnih podatkih kar 92 odstotkov golfistov igra z neprimernimi palicami. Bojim se, da je ta odstotek pri nas še večji. Tudi če kupimo odlične palice, je verjetnost, da ustrezajo našim lastnostim (višini, hitrosti, moči, znanju itd), majhna. Za boljšo igro ni treba imeti dragih palic, le ustrezne.

Kaj je bilo prej, igranje golfa ali ukvarjanje s palicami?

Igranje. Zaljubljen sem v golf, neizpodbitno. A začel sem poln predsodkov zaradi podobe, ki se golfa pravzaprav drži še zdaj: da je namreč igra za snobe, ki se radi razkazujejo – to pa ni zame. Zdaj mi je žal, da se nisem prej znebil predsodkov, saj bi v tej krasni igri užival kakih deset let več. Prijatelj me je le pregovoril in kmalu sem tako navdušeno vadil, da sem si »pridelal« teniški komolec in sem moral na golf pozabiti. Vse dokler me pred leti niso povabili predavat strokovnjakom ameriške avtomobilske industrije o naših inovativnih rešitvah na področju orodjarstva. Potem se z družino na obisku ženinih sorodnikov v Kanadi nisem mogel izmakniti vabilu na golf. Obvezal sem si komolec in znova začel igrati. Po vrnitvi sem se odločil, da si bo kupil nove palice, in odšel k umerjevalcu v okolici Trsta.

Je bil dober? Vsak prodajalec v trgovini z opremo za golf, ki je mogoče opravil kak tečaj, še ni strokovnjak za umerjanje palic – tako svari stroka, ki ocenjuje, da je na vsem svetu manj kot 500 izurjenih umerjevalcev, veliko premalo za vse igralce.

Tega takrat nisem mogel vedeti. Tiste palice mi niso bile všeč in kot tehnično izobražen radovednež sem hotel ugotoviti, v čem je problem: ali mojster ne zna svojega posla, ali jaz ne razumem ali pa mi nalašč ni naredil dobrih palic, da bi še naprej prihajal k njemu. Kupil sem si prve knjige, se začel izobraževati, najprej v Angliji in nato v ZDA, ogromno ur sem porabil za ta študij in delo v laboratoriju. Dosegel sem najvišjo raven izobrazbe za umerjevalce. Ko sem en teden od jutra do večera delal v laboratoriju z gurujem umerjanja v Los Angelesu, se je navdušil nad mojim znanjem in pogledom na to stroko. Po vrnitvi domov so me iz Los Angelesa po telefonu obvestili, da sem na seznamu 100 najboljših umerjevalcev palic na svetu. Ta baza podatkov o umerjevalcih, vrednih zaupanja, je bila pred mojim prihodom v ZDA že narejena, a še ne izdana. Mene so vključili na mojstrov predlog. Merila o strokovnosti umerjevalcev določa štiričlanska komisija IPAC, svetovnega združenja poklicnih umerjevalcev: to so oblikovalec palic za golf in osebni umerjevalec ameriškega zvezdnika Jacka Nicklausa, predsednik laboratorijev za robotsko testiranje palic, ustanoviteljica KZG in zdravnik športne medicine.

Kaj mora torej umerjevalec znati, da ga lahko priporočijo kot zaupanja vrednega strokovnjaka, ki ponudi pravi servis?

Vsakdo, ki se uvrsti na seznam 100 najboljših, se mora izkazati z nadpovprečno strokovnostjo, poštenostjo in predanostjo svoji stroki. Zmagovalci izvirajo iz več kot 20 držav. Komisija na prvo mesto postavlja znanje in veščine in upošteva trud, ki ga umerjevalec posveti posameznemu igralcu, obseg in kakovost opreme, ki jo uporablja za analizo, njegov sloves in prizadevanje za napredek svoje stroke. Umerjevalec najprej dobro izpraša igralca (morda tudi njegovega učitelja) o njem in njegovi igri, drugo za drugo premeri vse palice v igralčevi torbi in ugotovi, katera mu ustreza in katera ne ter zakaj. Kot pravi psiholog poizve, ali si želi igralec daljšo ali bolj natančno igro. To pomeni dve različni opremi. Umerjevalčeva naloga je, da golfista korak za korakom vodi do optimalnega izbora. Zamah analizira s pomočjo monitorja, z znanjem o dinamiki glave palice in profilu gredi (shaft) pa sestavi kombinacijo, ki bo izboljšala let igralčeve žogice in zmanjšala odklon od želene smeri. Ve, katero sestavino mora spremeniti (dvižni in naležni kot, frekvenca, dolžina, teža itd), in optimizira let žogice. Ne gleda na uro, posveti mu toliko časa, kolikor je potrebno. Ko stranka odide z novimi palicami, sodelovanja z umerjevalcem še ni konec. Pravi mojster umerjevalec preverja, kako se izkažejo, in je stranki zmeraj na voljo za dodatno pomoč. Samoumevno je, da zna umerjevalec narediti palico od glave do ročaja. Nebalansirane palice ne da iz rok.

Je palica narejena samo za dobre udarce?

Izberem palico, s katero igralec zmeraj bolje igra. Umerjanje je kompromis med želenim in realnostjo. S svojega vidika predlagam tehnično optimalno palico, vendar je odločilen občutek igralca, tako da je končna izbira kombinacija tehnike in občutka. Razvil sem sistem pritrjevanja glav na gredi, tako da lahko golfisti pri nas preskušajo različne glave različnih proizvajalcev z različnimi gredmi različnih proizvajalcev. Ne glede na kombinacijo vedno dobimo popolno balansirano palico. Zadnje dejanje je nastavitev kotov glave.

Da ima tekmovalec palice po meri, je logično. A zakaj bi se za tak poglobljen postopek odločil povprečen golfist?

To je tako, kot če bi me vprašali, kako dober tekač morate biti, da si kupite čevlje prave velikosti. Golf je zahteven šport, ena sama fizika, ki se nenehno spreminja. Uporabljati naključno orodje je milo rečeno tvegano. Verjetnost, da bi nam naključno kupljeno res ustrezalo, je naključna. Pri tem je treba vedeti, da je palica le pripomoček. Najpomembnejši je zamah – v njem se izurimo z vadbo in dobrim učiteljem. A laže se je naučiti vedno dobro igrati z ustreznimi palicami. Pri tekmovalcih turnirjev svetovnega razreda se seveda nič ne prepušča naključju, vsi igrajo s palicami po meri. A tudi ljubiteljski igralci veliko pridobijo, če igrajo s primernimi palicami.

Je za umerjevalca nujno, da zna igrati golf?

Seveda mora poznati golf in ga vsaj kolikor toliko znati igrati. Vrhunski umerjevalci pa niso vrhunski igralci golfa. »Kdor ima handicap manj kot 18, zanemarja poklic, kdor pa več, zanemarja golf,« pravijo. Za umerjevalca je bistveno razumevanje fizike, tehnično znanje, da lahko bere diagrame in iz njih razbira rezultate s posebnim poudarkom na občutku igralca. Tu imam kot strojni inženir in razvojnik prednost.

Na katere pasti je treba paziti pri umerjanju palic? Pri čem se je najlaže zmotiti?

Pri občutku, ki je spremenljiv. Danes je takšen, jutri drugačen. Zanesljivo se ne zmotimo pri izboru tehničnih lastnosti glave in gredi. Izmed več kot 200 testnih gredi izberem, denimo, osem do deset, primernih za igralčeve lastnosti, potem pa testiram njegovo reakcijo nanje. Ta se z razpoloženjem spreminja. Če igralec ni spočit in osredotočen, izgubi občutek za prostor pred mrežo (umerjanje poteka v zaprtem laboratoriju, ne v naravi, kot je vajen). Zato dokončno uglaševanje in izbor preložimo na drug dan, ko je igralec svež. Imam občutek za igralčev potencial in to upoštevam pri oceni rezultatov testiranja. Umerjanje namreč kot golf zahteva popolno koncentracijo. Odstotek dobrih dni v golfu je zelo nizek, eden od petih ali še manj. Pri umerjanju je slabih dni bistveno manj, predvsem ker je v laboratoriju mogoče udarec ponoviti.

Kaj doživljate kot uspeh in čemu ste ga po vašem dolžni?

Največje plačilo dobim, ko naredim palice, ki lastniku res dobro služijo. Stranke mi to skoraj zmeraj povedo. Seveda je lepo in laže delati za vrhunskega golfista, ker ima ponovljive rezultate. Še poseben izziv in veliko zadovoljstvo pa mi pomeni, ko rešim kak poseben problem. Na primer »teniški komolec« poklicne tekmovalke Martine Migliori. Bolezni, jasno, nisem odpravil, a sem ji predelal opremo tako, da je bil vpliv na komolec čim manjši in je lahko še naprej tekmovala. Ali pa, ko sem 73-letni Italijanki, ki igra golf že 40 let in je odnehala, ker ji naenkrat ni šlo več, z drugačnim pristopom naredil novo opremo. Zdaj je najsrečnejša golfistka v Trstu in bo še nekaj let lahko igrala. Nima le novih palic, ampak tudi srečnejše življenje. Palice iz trgovine ne bi imele tega učinka. Če z umerjenimi palicami igralec bolje igra, je to uspeh za oba. Ve se, da igra psiha veliko vlogo v golfu. Če zaupanje v opremo, pri katere razvoju je sam sodeloval, okrepi igralčevo samozaupanje in tako tudi igro, je to velik plus pri igranju in uspeh tudi zame.

Čemu se imam zahvaliti za svoj uspeh? Bistvo je v tem, da je umerjanje razvoj, nima receptov, umerjevalec mora biti sposoben iti po različnih poteh in ugotoviti, katera pripelje do najboljšega cilja. Sem razvojnik na področju strojništva. Zaradi svoje strasti sem porabil veliko več ur za učenje in raziskovanje, kot bi jih v kaki običajni službi, na drugi strani pa sem se reševanja problemov loteval drugače od drugih. Mislim, da se imam temu zahvaliti za uspeh. Običajno vam umerjevalec izbere palice izmed vseh, ki so na voljo, po tabeli, jaz pa ure in ure testiram. To je razvojni proces: razvijemo izdelek, ki se imenuje polica, po merah določenega človeka. Poglobim se v vsakega posameznika. Zdaj sem naredil že toliko palic, da marsikaj vnaprej vem, vendar nikoli ne izpustim analize, diagnostičnega procesa, da pridem do optimalnih rezultatov. To je poglobljen, dolgotrajen proces. Od golfista je odvisno, ali se želi temu posvetiti in res ugotoviti, kakšne so možnosti. Ravno zato hodijo k meni. Drugje ni možnosti za tako poglobljeno potovanje. Igralec odide od mene ne le z novo opremo, ampak s kupom podatkov o svojih udarcih, novim znanjem in samozaupanjem, kar mu omogoča napredek. Pri tem procesu sodelujeva oba in sva oba zaslužna za uspeh.

Kako da vas ne premami tujina s finančno mikavnimi ponudbami, Kitajci vam, denimo, ponujajo 300 evrov na uro?

Da, lahko bi delal za igralce svetovnih prvenstev. Zakaj ostajam doma? Ker svojo strast lahko zadovoljim tukaj in ker sem finančno preskrbljen. Pa tudi podjetje me še potrebuje, čeprav se posvečam umerjanju palic, odkar imam izvršnega direktorja. Če bi imel 25 let, bi šel v ZDA, kamor so me povabili. Italijani mi ponujajo, da bi mi zgradili center za umerjanje, če bi se preselil k njim, drugi, da bi z mobilnim laboratorijem potoval po Italiji. A to je že komercializacija, prodaja opreme, ne pa profesionalno umerjanje.

Kako vidite prihodnost golfa v Sloveniji?

Lahko samo upam, da se bodo ljudje, ki se z golfom ukvarjajo, toliko poenotili, da bodo širši javnosti prikazali, kaj golf sploh je. Da ni igra za elite, da ni drag šport; v ZDA, denimo, igra golf 10 odstotkov populacije in gotovo to niso sami bogataši. Želim si, da bi Slovenci spoznali ta šport in ne bi delali enake napake kakor jaz. Predsodek je popolnoma zgrešen, kajti golf ima poseben čar in šarm: je tako zahteven, da se ga učiš vse življenje in se ga zato nikoli ne naveličaš. Igraš in razvijaš se lahko do pozne starosti, povrh pa je lepa rekreacija v krasnem okolju. Danes si kot velik ljubitelj očitam, zakaj nisem začel deset let prej, kajti s tem športom je treba začeti čim prej. Zahteva red in disciplino, je krasna vaja v koncentraciji in ima močan vzgojni element. Povrh je imenitna protistresna rekreacija, ki smo je krvavo potrebni. Tako zahteven je, da ne moremo misliti na nič drugega, ko igramo. In po igri smo kot prerojeni.

Vir: http://www.polet.si/gladiator/viljem-kern-umerjevalec


Povezave
• Več novic