Predavanje in praktična delavnica z naslovom "Kaj imata skupnega fitnes in golf?" je nastala na skupno pobudo vodje sekcije za ženski golf Maje Virant, predsednika PGAS Borisa Kosute in osebnega trenerja z več kot 20-letnimi izkušnjami na področju športa Irwina Murića.

Delavnica je bila razdeljena v dva sklopa – uvodnemu teoretičnemu delu je sledil  praktični del z vadbo. Prvi del smo pričeli z razlago pojmov, kot so: “fitnes”, “biti fit”, “funkcionalna vadba”, spoznali različne vadbene metode za krepitev kardiovaskularnega sistema, vadbe za razvijanje moči, ravnotežja, gibljivosti, koordinacije, eksplozivnosti, hitrosti, vzdržljivosti itd. Poudarili smo tudi pomen ogrevanja, raztezanja, ohlajanja in regeneracije telesa. V nadaljevanju smo spoznali specifike delovanja ženskega telesa, funkcije endokrinega sistema in vpliv najpomembnejših hormonov na delovanje ženskega telesa, tudi skozi posamezne starostne dekade. Spoznali smo različne morfološke tipe (postav) in razlike med sestavo in delovanjem različnih tipov mišičnih vlaken. Razložili smo pomen individualizacije, periodizacije in ciklizacije pri načrtovanju vadbe. Posvetili smo se specifikam golf igre in se dotaknili tudi dobre mentalne predpriprave. Sledila je tema pravilne prehrane pri vadbi in igri golfa.

V praktičnem delu smo se lotili ogrevanja in pokazali kako se v kratkih 3-5 min pred pričetkom igre golfa učinkovito ogreti z namenom preprečevanja poškodb in dviga kvalitete igre. Sledile so demonstracije najrazličnejših vaj tako z lastno težo, kot tudi uporabo različnih vadbenih rekvizitov za krepitev in povečanje gibljivosti zgornjega in spodnjega dela telesa, vaje za ravnotežje, moč, hitrost, koordinacijo, koncentracijo… Sodelujoče so se vadbe in izvedbe posameznih vaj lotile z veliko mero navdušenja in poskušale novo pridobljeno znanje preizkusiti tudi v praksi.

Namen delavnice je bil vzpodbuditi zavedanje, da je le z zdravim in predvsem dobro fizično pripravljenim telesom mogoče doseči kvalitetno igranje golfa tudi v pozni starosti.

Besedilo: Irwin Murić


Gospa Darja Ostrež je o predavanju povedala: "Ob branju povabila na brezplačno predavanje, mi ni bilo potrebno dosti razmišljati, seveda GREM!!!"

Rada hodim na "fitnes" in obožujem golf. Torej me še kako zanima ta kombinacija.  Predavanje s praktičnimi vajami je bilo vsekakor odlično izpeljano. Vsakega po malo, ravno prav za prvič ...

Za začetek nam je trenerka Darja objasnila, kako napačno se uporablja beseda Fitnes, to je namreč stanje duha in ne vrsta vadbe, kot marsikdo misli ...

Predstavila nam je vrste vadb, od kardiovaskularne (aerobne), vadbe za moč in vzdržljivost, vadbe za raztezanje in gibljivost ter vadbe za mentalno moč ter pomembnost vključevanja vseh teh komponent v trening. Da bi bila vadba maksimalno učinkovita, je potrebno upoštevati tudi predispozijo telesa, zato je še kako pomembno, da imaš dobrega osebnega trenerja, ki glede na tvoje telesne predispozicije(različni tipi mišic) določi vrsto vadbe.

Zelo zanimiv je bil tudi predvajan posnetek popolnega "swinga" Tiger Woodsa, ki vsak udarec najprej viziulizira v svojih mislih.  Bo potrebno delati še na tem ...

Še bolj je postalo zanimivo, ko smo začeli s konkretnimi vajami. Za začetek nam je Irwin pokazal, kako se lahko običajna golfistka, ki ji vedno zmanjkuje časa in pridrvi na igro v zadnjem trenutku, kljub temu kvalitetno "ogreje" in pripravi svoje telo (mišice, sklepe ...) na delovno temperaturo. V nadaljevanju nam je bilo prikazanih še veliko vaj s strani Irwina in Monike, z različnimi pripomočki, s katerimi lahko vsaka svoje telo "spravi" v odlično kondicijo, ki ji pri igri golfa še kako koristi (manjša verjetnost poškodb) in seveda pripomore k večjemu zadovoljstvu ob doseženih rezultatih z bistveno manjšim naporom. Lahko rečem, da so bile prisotne golfistke zelo navdušene, tako, da se je že porodila ideja in želja po skupinskem treningu pri Irwinu.

Celotna "delavnica" mi je bila zelo všeč in pozdravljam tovrstne akcije PGAS sekcije za ženski golf tudi v prihodnje.

Besedilo: Darja Ostrež


Na vadbo, kakršna je bila predstavljena na delavnici, hodim že tri mesece. K njej me je, tako kot Darjo, pritegnila kombinacija telesne vadbe in golfa. Zimske mesece, ko golf igram le občasno ob koncih tedna, kadar to dopušča vreme, vsako leto izkoristim za telesno vadbo. Z njo skušam izboljšati svojo telesno pripravljenost pred novo golfsko sezono.

Letošnjo zimo sem se odločila preizkusiti intenzivni individualni program vadbe, ki ga je Irwin razvil posebej za golfiste. Štirikrat tedensko vadim z osebno trenerko Moniko. Delava vaje tako za povečanje moči in vzdržljivosti kot za izboljšanje gibljivosti, pri tem uporabljam tudi različne pripomočke (lažje uteži, žoge, napolnjene z vodo, elastike …) in naprave. Napredek na vseh treh področjih je presegel vsa moja pričakovanja. Določene vaje, ki so mi bile na začetku pravi izziv (zlasti dekletom ne preveč priljubljene vaje, ki zahtevajo aktiviranje trebušnih mišic), zdaj opravim z lahkoto tudi v serijah z večkratno ponovitvijo; obrat oz. zasuk telesa, ki je sestavni del golfskega zamaha, se je občutno povečal; določene mišične skupine so se začele vidno oblikovati (sedaj npr. natanko vem, kje je triceps), pedala na kolesu obračam z bistveno večjo hitrostjo kot pred meseci itd. itn. In kar je najbolj spodbudno, prvi učinki vadbe so vidni tudi že na golf igrišču – udarjam z večjo lahkoto in dalj.

Tako očiten in nagel napredek je rezultat več dejavnikov hkrati, namreč redne vadbe, ki jo izvajam večkrat na teden po individualnem programu in pod strokovnim nadzorom. Na podlagi lastnih izkušenj vsem golfistkam, ki želite izboljšati svojo telesno pripravljenost in počutje, zdravje in golfsko igro, toplo priporočam tovrstno obliko vadbe.

Besedilo:Darinka Vrečko


Povezave
• Več novic