Zgodba, ki se nikoli ne konča

Za Katjo Pogačar je golf način življenja. Igra ga praktično od svojega petega leta starosti, trenirati pa ga je začela pri dvanajstih. Ljubljančanka je kot prva Slovenka pred petimi leti zakorakala v profesionaln svet golfa. Lani je imela težave s poškodbo, ampak olimpijske igre v Tokiu, ki so njena velika želja, bodo na sporedu šele letos.

»Mislim, da je golf cenovno popolnoma pri merljiv z alpskim smučanjem, če ni celo cenejši. Seveda obstaja začetna naložba, treba je kupiti palice, žogice in drugo opremo, toda tudi pri alpskem smučanju moraš na začetku kupiti smuči, čevlje, palice..., o predsodkih do golfa pravi Pogačarjeva. Zanj jo je navdušil njen oče. Preden ga je začela trenirati, se je preizkusila tudi v tekvondoju, ves čas je tudi rada plesala, do poškodbe prsta na roki pa je bil njen najljubši šport rokomet.

Na začetek nove sezone v ZDA se je Pogačarjeva pripravljala na Floridi, kjer je ob zaključku priprav postavila svoj rekord v hitrosti udarca. »Zaradi poškodbe sem morala veliko stvari spremeniti. Te spremembe me vsak dan opomnijo, kako je bilo, ko sem morala mirovati. Toda prav moj rekord v hitrosti udarca poka- že, da sem se po poškodbi vrnila močnejša in bolje pripravljena,« je pred začetkom svoje pete profesionalne sezone optimistično razpoložena.

»V štirih letih profesionalnega igranja golfa sem se naučila, kaj profesionalni šport pomeni. V njem je veliko odrekanja, ampak po drugi strani v tem uživam. Seveda si želim priti čim višje. Ena od želja je tudi uvrstitev na olimpijske igre, toda meni je še vedno največja motivaci ja izboljšati svojo igro, da iz nekontroliranega udarca naredim kontroliranega. Zato tudi pra vim, da golf ni nikoli končana zgodba. Vedno obstaja element igre, ki ga lahko izboljšaš.<<

Že v letošnji sezoni načrtuje, da bi svoji eki pi, v kateri sta trener golfa Uroš Gregorič in kondicijski trener Irwin Murič, dodala še profe sionalnega caddyja. Seveda bi ji zelo prav prišla tudi strokovnjak za prehrano, fizioterapevt... Razveseljivo pa je, da zdaj že nekaj časa ni edina Slovenka v profesionalnem golfu, saj sta se ji lani pridružili deset let mlajša someščanka Pia Babnik in Ana Belac iz Portoroža.

Objavljeno v reviji Ljubljana, april 2021, avtor Miha Štamcar