Da, tudi v Belorusiji se igra golf. Na obrobju glavnega mesta Minsk se je v prvi polovici leta 2013 odprlo 9 lukenj par 3 igrišče "Academy course" ter driving range, v drugi polovici istega leta pa še "Championship course" igrišče z 18 luknjami. Golf Klub Minsk je edino igrišče v tej prelepi deželi z zelo prijaznimi ljudmi in lepo kulturo.

Pod igrišče je podpisan znani dizajner Paul Thomas. DTL je družinsko podjetje, katero je po svoji bogati profesionalni karieri na touru ustanovil njegov oče Dave Thomas. Namerno sem uporabil besedo "dizajner", saj Paul zase pravi, da je "dizajner" in ne "arhitekt".

Igrišče se nahaja 5km od obvoznice v brezovem-borovem gozdu. Popolna tišina zaradi oddaljenosti od vrveža in občasen veter dajeta igrišču še poseben čar. Izgradnja klubske hiše je že skoraj pri koncu, gradil pa se bo tudi hotel in naselje s približno 100 hišami višjega standarda.

Tej zgodbi sem se pridružil spomladi 2014 in edinstven občutek je, ko soustvarjaš temelje razvoja golfa v tuji državi. Podobno sem občutil tudi, ko sem bil od samega začetka prisoten na igrišču v Arboretumu.

Vse kar piše v mojem rezimeju bi bilo brezpredmetno, če ne bi imel znanja ruskega jezika. Znanje ruskega jezika je bil sprejemni izpit in še danes se spomnim, ko me je prvič klicala direktorica kluba in pogovor je potekal v ruščini. Po dveh letih učenja ruščine je bila to prva situacija, ko sem dejansko moral govoriti in se ne reševati z angleščino ali slovenščino kot na tečaju. Adrenalin je šprical po žilah.

Prvi trije tedni v Minsku so bili seveda šok. Povsod sama ruščina in cirilica. V klubu sem vse dopise in elektronsko pošto dobival v ruščini. Bilo je zelo težko ampak ravno zato super. Sezona v Minsku traja od maja do novembra. Konec sezone pa je bil zelo čustven, saj smo se navadili eden na drugega, zgradili pravo klubsko vzdušje in že vsi komaj čakamo na začetek nove sezone.

Takoj, ko bo zgrajena klubska hiša, vas bom povabil in predlagam, da naredimo Slovenski golf turnir. Pa še to, ruski narod ni tak kot govorijo stereotipi, ravno nasprotno.

Besedilo: Slavko Papler


Povezave
• Več novic