Novice

V sezoni 2021 je PGA Slovenije organizirala serijo turnirjev PGA SLO TEACHING PRO TOUR. Člani so odigrali šest turnirjev, od tega dva dvodnevna na šestih različnih igriščih v Sloveniji in Italiji. Na posameznih turnirjih so zmago slavili Daniel Kraljič, Andrej Kraljič, Jure Čoh in Jaka Vidmar. Skupni zmagovalec serije turnirjev je Daniel Kraljič, drugi je Miha Studen in tretji Jaka Vidmar.

Zmagovalec PGA Slovenia Championship 2021 je Anže Leskovar.

Besedilo: PGA Slovenija
Fotogalerija: Mirko Kunšič

pga slo tour 2021 ekipna

Zgodba, ki se nikoli ne konča

Za Katjo Pogačar je golf način življenja. Igra ga praktično od svojega petega leta starosti, trenirati pa ga je začela pri dvanajstih. Ljubljančanka je kot prva Slovenka pred petimi leti zakorakala v profesionaln svet golfa. Lani je imela težave s poškodbo, ampak olimpijske igre v Tokiu, ki so njena velika želja, bodo na sporedu šele letos.

»Mislim, da je golf cenovno popolnoma pri merljiv z alpskim smučanjem, če ni celo cenejši. Seveda obstaja začetna naložba, treba je kupiti palice, žogice in drugo opremo, toda tudi pri alpskem smučanju moraš na začetku kupiti smuči, čevlje, palice..., o predsodkih do golfa pravi Pogačarjeva. Zanj jo je navdušil njen oče. Preden ga je začela trenirati, se je preizkusila tudi v tekvondoju, ves čas je tudi rada plesala, do poškodbe prsta na roki pa je bil njen najljubši šport rokomet.

Na začetek nove sezone v ZDA se je Pogačarjeva pripravljala na Floridi, kjer je ob zaključku priprav postavila svoj rekord v hitrosti udarca. »Zaradi poškodbe sem morala veliko stvari spremeniti. Te spremembe me vsak dan opomnijo, kako je bilo, ko sem morala mirovati. Toda prav moj rekord v hitrosti udarca poka- že, da sem se po poškodbi vrnila močnejša in bolje pripravljena,« je pred začetkom svoje pete profesionalne sezone optimistično razpoložena.

»V štirih letih profesionalnega igranja golfa sem se naučila, kaj profesionalni šport pomeni. V njem je veliko odrekanja, ampak po drugi strani v tem uživam. Seveda si želim priti čim višje. Ena od želja je tudi uvrstitev na olimpijske igre, toda meni je še vedno največja motivaci ja izboljšati svojo igro, da iz nekontroliranega udarca naredim kontroliranega. Zato tudi pra vim, da golf ni nikoli končana zgodba. Vedno obstaja element igre, ki ga lahko izboljšaš.<<

Že v letošnji sezoni načrtuje, da bi svoji eki pi, v kateri sta trener golfa Uroš Gregorič in kondicijski trener Irwin Murič, dodala še profe sionalnega caddyja. Seveda bi ji zelo prav prišla tudi strokovnjak za prehrano, fizioterapevt... Razveseljivo pa je, da zdaj že nekaj časa ni edina Slovenka v profesionalnem golfu, saj sta se ji lani pridružili deset let mlajša someščanka Pia Babnik in Ana Belac iz Portoroža.

Objavljeno v reviji Ljubljana, april 2021, avtor Miha Štamcar

PGA Slovenija je letos za svoje člane organizirala serijo šestih turnirjev za profesionalce, ki so jih odigrali na različnih igriščih v Sloveniji, Italiji in Avstriji.

Prva tekma je bila odigrana junija na golf igrišču Arboretum. Zmago je v vročih razmerah slavil Jurij Čoh.

Drugo tekmo so profesionalni učitelji odigrali na golf igrišču Tarvisio v Italiji, kjer si je v boljših vremenskih pogojih, tokrat v manj vročem sončnem dnevu, zmago priigral Andrej Kraljič.

Naslednja tekma je potekala na golf igrišču Finkenstein v Avstriji, kjer je dobro igralno formo ponovno potrdil nepremagljivi Andrej Kraljič.

Serija se je nadaljevala z dvodnevno tekmo PGA Championship. Prvi krog tekmovanja je bil odigran na golf igrišču Arboretum, kjer je po prvem dnevu zopet vodil Andrej Kraljič, ki je žal moral svoj nastop naslednji dan odpovedati. Drugi dan tekme je potekal na igrišču Royal Bled. Po dveh odigranih dneh so bili na prvem mestu izenačeni trije igralci. Na koncu je po treh dodatnih luknjah zmago slavil Daniel Kraljič.

Peto tekmo bi morali odigrati na igrišču Grad Otočec, a so vremenske razmere žal preprečile izvedbo turnirja. Tako so predzadnjo tekmo odigrali v Moravskih Toplicah, kjer vreme prav tako ni bilo naklonjeno igralcem, zato so bili primorani odigrati samo devet lukenj. Zmago je slavil Daniel Kraljič.

Finalna tekma v seriji je bila kot vsako leto dvodnevna in je prav tako potekala v Moravskih Toplicah na golf igrišču Livada. Prvi dan je vreme igralcem prizaneslo, saj kljub slabi napovedi ni veliko deževalo. A je bilo igrišče zaradi močnega deževja, ki je padal ponoči,  zelo razmočeno. Drugi dan se je padavine nadaljevale in so bili primorani tekmo prekiniti. Najboljši rezultat je ponovno dosegel Andrej Kraljič.

Skozi celotno serijo turnirjev so se profesionalni učitelji golfa potegovali za prva tri mesta v skupnem seštevku.

Končna razvrstitev je zmago prinesla Anžetu Sonnenwaldu, ki je ob 100% udeležbi in brez posamične zmage, zbral največ točk (474), drugo mesto je pripadlo Danielu Kraljiču s 455 točkami in na tretjem mestu je končal Andrej Kraljič s 430 točkami.

Najboljši trije se kvalificirajo na Evropsko prvenstvo učiteljev golfa, ki je letos zaradi ukrepov v zvezi s koronavirusom odpovedano.

Besedilo: PGA Slovenije